Naam |
Stoofpot met seitan
|
Ingredienten |
1 potje seitan naturel (350 g)
ca. 150 ml groentebouillon
75 g plantaardige boter margarine + extra om in te vetten
250 g kastanjechampignons, in kwarten
1 winterpeen, geschild, gehalveerd, in dunne plakjes
1 rode ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
1 prei, gewassen, in schuine ringen
¼ knolselderij, geschild, in blokjes
3 eetl. bloem
150 ml wijn (wit of rood)
3 laurierblaadjes
1 kaneelstokje
|
Bereiding |
- Laat de seitan uitlekken en vang het vocht op in een maatbeker. Vul die met bouillon aan tot 200 milliliter.
- Snijd de seitan in stukjes.
- Verhit de (vegan) margarine in een grote braadpan en bak daarin de seitanstukjes. Bak de kastanjechampignons mee op hoog vuur tot ze bruingebakken zijn. Voeg wortel, ui, knoflook, prei en knolselderij toe en bak alles onder goed roeren mee.
- Strooi de bloem over de groenten, roer door en laat even meebakken.
- Blus af met de wijn, voeg het seitanvocht met de bouillon, de laurierblaadjes en het kaneelstokje toe.
- Breng tegen de kook aan en laat op zacht vuur ca. 20 minuten stoven.
- Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Haal laurier en kaneelstokje uit de pan.
Serveer met aardappelpuree en een salade. Kan ook in een rolletje filodeeg geserveerd worden (oven).
|
Opmerkingen |
Uit de Volkskrant (15-12-2023) door Pay-Uun Hiu onder de titel 'Oppositiepastei':
Stel dat u op Kerstochtend de vraag krijgt of er 's avonds nog een vegetariër of veganist kan mee-eten. Dan doet een stoofpot wonderen, zeker omdat een plantaardige stoofschotel al met een half uur gaar en op smaak is. En met een dakje van bladerdeeg heet het een pastei of een pie, en ziet het er meteen chic uit. Overigens is-ie ook lekker als het geen Kerst is.
Haal dus een eerste-hulp-bij-vega(n)kit in huis, met in ieder geval een pakje bladerdeeg uit de vriezer en een potje seitan (vleesvervanger op basis van tarwegluten). U hebt vast ook nog wel ui, knoflook, wortel en andere bruikbare groenten in huis, plus olie of boter, een scheut wijn en een bouillonblokje.
Voor onderstaand recept baseerde ik me op het boek Very Merry Vegan December van Maartje Borst (Kosmos Uitgevers), waar nog veel meer handige tips en gerechten in staan, zoals gebak, kerstige drankjes en goeie toetjes.
|
Gang |
Hoofdgerecht
|
Vegan |
Ja
|
Apparatuur |
Oven
|
Aantal personen |
4
|
Bron |
de Volkskrant
|
# |
27
|