Naam |
Erwtensoep
|
Ingredienten |
500 gr spliterwten
3 l water
2 varkenspoten (bij voorkeur 1 linker en 1 rechter poot)
zout, peper
1 eetlepel thijm
1 ui (heel)
1 ui (om te snipperen)
5 kruidnagelen
1 laurierblad
4 preien, gehalveerd en in reepjes van 7 mm
1 selderijknol, in blokjes van 15 x 15 mm gesneden
1 bosje bladselderij
3 aardappels, geschild, in blokjes van 15 x 15 mm gesneden
250 gr verse worst
250 gr doorregen spek (aan t stuk)
roggebrood
mosterd
|
Bereiding |
- Was de erwten en week ze een nacht in 3 l koud water (kan op kamertemperatuur, ga ondertussen slapen)
- Breng de erwten de volgende dag aan de kook in het water waarin ze geweekt zijn
- Voeg er de gewassen varkenspoten bij, peper en zout, thijm en de hele ui waar de kruidnagel en laurierblad in geprikt zijn
- Laat de soep 3 uur zachtjes koken
- Verwijder de ui met de kruidnagel en laurierblad en pureer de soep met de staafmixer
- Je bent nu halverwege
- Schil de aardappels en de selderijknol, snijd de selderijknol, aardappelen, prei en de tweede ui, snipper de bladselederij
- Voeg de selderij, aardappel, prei, gesnipperde ui, worst, spek toe
- Laat de soep tenminste 45 minuten zachtjes koken en roer voorzichtig om aanbranden te voorkomen
- Voeg eventueel water toe als de soep te dik wordt
- Snijd de worst in stukken en het spek in plakjes
- Haal het vlees van varkenspoten en doe dat met de stukjes worst terug in de soep
- Serveer met roggebrood met mosterd en de plakjes spek
|
Opmerkingen |
Alternatief: Natuurslagerij Van Santen, Churchillweg 40, Wageningen, die 'm kant en klaar diepgevroren verkoopt.
|
Gang |
Hoofdgerecht
|
Vegan |
Nee
|
Apparatuur |
Staafmixer
|
Aantal personen |
8
|
Bron |
Soep, een onbegrenst gerecht (1973), p. 18
|
# |
15
|